A halainkat etessük szájállásnak megfelelően.
Felső szájállású pl a Guppi - Olyannal ami a víz felszínén lebeg egy darabig pl: lemezes haltáp,fagyasztott.
Közepes szájállású a Neonhal - olyannal ami a vízben lebeg pl:szemcsés díszhaltáp,fagyasztott.
Alsó szájállásúak a harcsák - olyannal ami lehull az aljzatra. pl:fagyasztott eleség,vagy szemcsés.
Az eleségeket is 4 csoportba soroljuk:
-Élő eleség
-Fagyasztott eleség
-Száraz műeleség
-Szárított és liofizált eleség
Gyári eleségek
Műeleségeknek is nevezik őket, de az alapanyagaik általában természetesek. Sokféle komponens keverékéből állnak, és minden táplálkozási típushoz létezik ideális kombináció és kiszerelés. A legnépszerűbb kiszerelések a vízfelszínen úszó lemezes tápok és a lesüllyedő granulátumok, de sokféle egyéb megoldás is létezik, például vastagabb lemezek, amik eleinte úsznak majd lesüllyednek, vagy lassan széteső tabletták. A speciális igényű halaknak külön tápokat gyártanak, például spirulinásat az algaevőknek és magas fehérjetartalmú húskeveréket a ragadozóknak. A ragadozók a természetben sem tiszta halhúst esznek, hanem kishalakat a belsőségeikkel és a béltartalmukkal együtt. Ezért a ragadozók tápjának is tartalmaznia kell valamennyi növényi összetevőt.
Néhány felhasznált alapanyag: halliszt, vérliszt, kagylóhús, krill, garnéla, artemia, marhaszív, spirulina, fokhagyma, pirospaprika, szójaliszt, búzasikér.
A vörös színfokozó tápok közül a minőségiek astaxanthin tartalmú hozzávalókat tartalmaznak, mint például mikroalgák, lazac és tengeri rákok. Más tápokat közvetlenül astaxanthinnal dúsítanak, ami egy természetes karotinoid vegyület. A rosszabb minőségű színfokozók mesterséges festékanyagokat tartalmaznak, amik felhalmozódnak a halak szervezetében és fokozzák a színüket, de nem éppen egészséges módon. Ezek az eleségek csökkentik a halaink ellenálló képességét és még az akvárium szilikonját is elszínezheti a vízben kioldódó festékanyag. Az olcsóbb tápokhoz azért adnak mesterséges színezéket, hogy az akvarista szemét jobban megfogja a látvány. Olyan tápot inkább ne vásároljunk, ami gyanúsan élénk, vagy természetellenes színek is előfordulnak benne, mint például a kék. Az igényes gyártók olyan anyagokkal színezik a haleleségeket, amik amúgy is egészséges összetevőnek számítanak, mint például a pirospaprika vagy a spenót. Egy másik típus hormonokat tartalmaz, ami a fakó fiatal halakat idő előtt felnőtt színezetűre alakítja, amikor még valójában nem érték el az ivarérettségüket. Ez maradandó növekedési és szaporodási problémákat okoz. Ezért különösen fontos, hogy színfokozó, pirosító tápot még véletlenül se vásároljunk nem kifejezetten jó hírű gyártótól. A kékes, zöldes színeket a spirulinát és más algákat tartalmazó étrend hozza ki a legjobban.
A gyógytápok antibiotikumot vagy más gyógyszert tartalmaznak, általában vitaminokkal kombinálva. Csak olyan betegségek esetén etessük, aminél kifejezetten szerepel az ajánlott gyógymódok között. Ellenkező esetben csak ártunk vele a halaknak és a szűrőbaktériumoknak is.
Egy haltáp minőségét nem lehet a halak étvégya alapján megítélni. Léteznek anyagok, amiket ízletesnek találnak a halak és vonzza őket kis mennyiségben is. Ha ilyen hozzávalókkal dúsítanak egy tápot, akkor a halak bolondulni fognak érte akkor is, ha a tápértéke tart a nullához. A haltápok ára elég változatos, a nagyon olcsó változatok általában igen rossz minőségűek és színezékkel és aromával helyettesítik az egészséges összetevőket. Az igazán minőségi tápok általában borsos áron kaphatóak, azonban börzékeny, egyes kereskedőktől beszerezhetjük ugyanezeket kimérve, jóvel kedvezőbben is.
Fagyasztott eleségek
Az élő eleségek teljes kínálata kapható fagyasztott formában is. A fagyasztott eleség tápértéke általánosságban alig kisebb, a fertőzési kockázata szinte nincs,a tárolása pedig kényelmesebb. A vegyes fagyasztott eleség a legegyszerűbb módja a változatos táplálásnak. A fagyasztott eleség lehet fő eleség is.
Szárított eleségek
A modern liofilizálás, azaz fagyasztva szárítás elég hatékony eljárás, sokkal jobb minőséget lehet vele elérni, mint a hagyományos szárítással. Az ilyen módon elkészített eleségek alkalmasak a halaink etetésére, de a tápértékük még mindig elmarad a fagyasztott és a jobb gyári tápok alatt. Főeleségnek nem jók, legfeljebb alkalmanként etessünk velük. A szárított vízibolha tápértéke rendkívül alacsony, szinte csak üres kitinvázakból áll, elhízott halaknak adhatjuk.
Élő eleségek
Élő eleséget vásárolhatunk a díszhalas boltokban, gyűjthetünk a természetben és otthon is szaporíthatunk néhány fajtát. A természetes vizekből származó eleségnek van némi veszélye, mivel behurcolhatunk vele fertőzéseket és nem kívánt akváriumlakókat is. A halmentes, kisebb tavacskákból származó eleségnél a fertőzések kockázata igen alacsony, a boltokban ilyet kínálnak. Ezt megéri bevállalni, mert az élő eleség felel meg a legjobban a halaink természetes igényeinek, és egyes összetevőiket a legjobb tartósítási eljárással sem lehet megőrizni. Különösen értékes díszhalaknál vagy nagy egyedszámú tenyészeteknél már túl nagy tétje van ennek a kis kockázatnak is, de egy átlagos hobbiakváriumban bőven több előny származik az élő eleségből. Az összes élő eleséget leszűrve és átmosva adjuk a halaknak.
Csővájó féreg (Tubifex): Elterjedt, szinte minden boltban beszerezhető, magas tápértékű, nagy fehérjetartalmú eleség. Rendkívül szennyezett vizekben tenyészik, például vágóhídak szennyvízkifolyóinak a közelében. Ezért gondos előkészítést igényel, érzékeny gyomrú halaknak pedig egyáltalán nem ajánlott adni, mert növeli a bélgyulladás kockázatát. A tubifexet etetés előtt pár napig ki kell éheztetni és többször alaposan átmosni, így megszabadulunk a béltartalmától. A tubifex tárolása nem egyszerű, mivel kellemetlen szagú és ritkán toleránsak vele szemben a családtagok. Nyitott edényben, kevés vízben a hűtőszekrényben sokáig eláll, de kevesen szeretnének ilyen társaságot az ételeiknek. Ha régi típusú, felnyitható tetejű WC tartályunk van, akkor abban egyszerűen életben tarthatjuk a tubifexet és egyben a tisztítását is megoldja a folyamatosan cserélődő víz. Ha a tárolóedény tetejére szúnyoghálót kötözünk, akkor a tubifex nem tud kiszabadulni. Kistestű halaknak feldarabolhatjuk etetés előtt, ilyenkor alaposan át kell mosni. Az el nem fogyasztott tubifex befúródik a talajba. Ha nincsenek talajtúró halaink, akkor képes elszaporodni, így egy fölösleges albérlőnk lesz, ami fogyasztja az oxigént és terheli a vizet.
Vízibolha (Daphnia): Régi, jól bevált és nyáron könnyen hozzáférhető eleség. Boltokban is árulják és magunk is gyűjthetjük planktonhálóval a kissebb tavakból. A testének nagy része vizes oldat, ami tápanyag- és vitamindús. Nagyméretű, emészthetetlen kitinpáncélja van, ez időnként hasznos ballasztanyag a halak emésztéséhez, de folyamatos etetésre nem ajánlott.
Kandicsrák (Cyclops): A halas boltok kínálatában télen a vízibolhát feláltó eleség. A természetből egész évben gyűjthető. A bolhánál kisebb, könnyebben emészthető, ivadékok és kisméretű halak táplálására ideális eleség. A vörös Cyclops természetes színfokozó hatású eleség.
Sórák (Artemia): A kiszáradt petéit vásárolhatjuk meg légmentesen lezárt csomagolásban. Ez hosszú évekig életképes marad. Sós vízben néhány nap alatt kikelnek a rendkívül apró naupliusz lárvák. A minőségi pete mindössze 24 óra alatt kikel szobahőmérsékleten, így jól lehet időzíteni az ivadékhalak keléséhez. Az ivadékhalak ideális első tápláléka, de a kisebb felnőtt halak is szívesen fogyasztják. A keltetéshez 30 gramm konyhasót kell kevernünk literenként a vízhez. Erős levegőztetéssel átmozgatott vízben kelnek ki a legjobb arányban. A lárvák erősen vonzódnak a fényhez, így tudjuk összeterelni őket és pipettával kiszívni az etetéshez. Újabban kifejlett élő rákokat is lehet kapni, ezek centiméter körüliek és a nagyobb halak is szívesen fogyasztják őket. Jól emészthető, magas fehérjetartalmú eleség, ráadásul teljesen biztonságos, mivel sós vízben nem élnek meg az édesvízi kórokozók. A sórák néhány óra alatt elpusztul édesvízben, ezért csak annyit etessünk, amennyit a halak azonnal elfogyasztanak.
Vörös szúnyoglárva (Chironomus): Az árvaszúnyogok lárvája. Ha elfelejtsük feletetni és kikelnek, akkor sem fognak összecsípni. A lárvák teste a hemoglobintól vörös, ami a gerinces állatok vérére jellemző vegyület, de a rovarok között kivételes a jelenléte. Magas tápértékű eleség, amit nagyon szívesen fogyasztanak a halak, de etetése óvatosságot igényel. Szennyezett vizekből gyűjtik, mivel ilyen közegben szaporodik nagy tömegben. Rengeteg baktériumot és egyéb kórokozót hurcolhat magával. A lárvák farki végén horgas kitinkampók találhatóak, ezekkel kapaszkodnak az aljzatba. Ezek a kampók emészthetetlenek, könnyen felsértik az érzékenyebb halak bélrendszerét, ezzel fertőzési kaput nyitva a kórokozóknak. Bélgyulladásra hajlamos halakkal ne etessük. A vörös szúnyoglárva kitintartalma elég nagy, ezért csak alkalmanként etessük és soha ne adjunk belőle egyszerre sokat.
Üvegálca vagy fehér szúnyoglárva (Corethra): A tollasszúnyogok lárvája, viszonylag ritkán kerül a boltok kínálatába. A kifejlett szúnyogok nem csípnek, viszont a lárvák ragadozók így a kisebb ivadékhalakat elkaphatják. Átlátszó testű lárva, a kitinburka puha, ezért könnyen emészthető és jó fehérjetartalmú eleség. A halak figyelmét kevésbé kelti fel, mint a többi élő eleség, de miután megismerték, már jó étvágygal fogyasztják. A lárvák tiszta vizekben tenyésznek ezért kevésbé veszélyes, mint a vörös vagy a fekete szúnyoglárva.
Fekete szúnyoglárva (Culicidae): Sokféle szúnyogfaj lárvája tartozik ide, mindannyian a csípős szúnyogokat magába foglaló Culicidae családba tartoznak, ezért a tárolásukkal legyünk óvatosak. Vitamindús eleség,de ha túl sokat etetünk belőle akkor melanin mérgezést kaphatnak a halaink. Bélgyuladásra hajlamos halaknak nem ajánlott. Tavasszal és egész nyáron nagy tömegből gyűjthetőek a természetes vizekből, viszont ennek a módszernek nagyobb a fertőzésveszélye. Ha van kertünk, egyszerűen tenyészthetünk magunknak szúnyoglárvát. Nagyobb vízzel telt edényt, például hordót vagy műanyag kádat rakjunk ki egy félárnyékos helyre. A vizét dúsítsuk az akváriumból kimert, nitrátban gazdag elhasznált vízzel és szórjunk be egy marék füvet is, hogy elszaporodjanak a szúnyoglárvák táplálékát képző apró szervezetek. Hamarosan megjelennek benne az apró, fekete lárvák, amik a közeledtünkre görcsös mozgással menekülnek a vízfenékre. Más dolgunk nincs is, mint rendszeresen kihalászni a lárvákat és feletetni, mielőtt kifejlődnek, különben kellemetlen csípős vendégekkel lesz tele a kertünk.
Élő hal: Nagytestű ragadozó halaknak sokan adnak kistestű, olcsó halakat élő tápláléknak, mint a guppi vagy a fiatal tavi aranyhalak. Élő halat etetni nem éppen etikus dolog, hiszen a ragadozók a kíméletesen leölt táplálékot is elfogadják. Ezen kívül fertőzésveszélyes is, bármilyen halbetegséget behurcolhatnak, mintha karanténozás nélkül telepítenénk új halat. A tápértéke sem az igazi, mert az eleségnek árult halakat nem etetik körültekintően(már ha etetik egyáltalán), így vitaminszegények lesznek. A fagyasztott hal etetése minden szempontból előnyösebb. Az aranyhal és más ponytfélék etetése azért is kerülendő, mivel húsuk tiamináz enzimet tartalmaz, aminek a rendszeres fogyasztása B-vitamin hiányhoz vezet.
Növényi eleségek
Fagyasztott zöldségmix: Algaevő halaink számára alapvető szükséglet a növényi táplálék, de a vegyes táplálkozású halak is szívesen fogyasztják. A keverékbe az idényzöldségeket válogassuk be, mert szezonon kívül előfordul, hogy problémák vannak a vegyszertartalommal. A begyűjthető növényeket utaktól és várostól távol szedjük. A zöldségeket lassú tűzön főzzük addig, amíg elkezdenek megpuhulni. Ezután csöpögtessük le a vizet alaposan. A keveréket még melegen turmixoljuk le(maradhat enyhén darabos), majd adjunk hozzá zselatint a csomagolásán előírt mennyiségben. Ilyenkor dúsíthatjuk spirulinával vagy díszhalaknak szánt vitaminporral is. A pürét adagoljuk jégkockakészítőbe, ha túl nagyok a rekeszek, akkor csak részben töltsük fel. Ha a rekeszekbe bedobunk egy-egy apró kavicsot, akkor a zöldségkockák praktikusan le fognak süllyedni az akváriumban. A fagyasztáskor érdemes felcsavarni a mélyhűtő teljesítményét, így jobban megőrződnek a tápanyagok.
Alapanyagok, amik közül válogathatunk: Uborka, cukkini, sütőtök, saláta, spenót,káposzta, brokkoli, kaliforniai paprika, sárgarépa, zöldbab, zöldborsó, csalán, pitypang, tyúkhúr.
Kifejezetten algaevőknek és garnéláknak szánt keverékbe jó összetevő a falevél. Indiai mandula, bükk vagy tölgyleveleket használhatunk, a zöldségeknél jóval tovább kell őket főzni.
Forrázott zöldség: A fent felsorolt zöldségek bármelyikét adhatjuk nyersen, forrázva vagy párolva is. A hőkezelt zöldség azonnal lesüllyed és ha elég puha, akkor szívesen fogyasztják a halak és a garnélák. A nyers zöldséget le kell súlyozni. Mindenevő halaknak szétmorzsolva adjuk a vízbe, algázóknak egyben dobjuk be és egy éjszakára hagyjuk az akváriumban. A nyers zöldségek vitamintartalma valamivel nagyobb, a hőkezeltek tápanyagai viszont könnyebben hozzáférhetőek. Mindkettővel lehet egészséges algaevőket nevelni, de a legjobb, ha ilyet is, olyat is kapnak.
|
|
Egyéb eleségek:
Planktoneleség
A plankton gyűjtőfogalom, amely összefoglalja a szabad vizekből, pocsolyákból hálóval begyűjthető kisméretű, alsórendű rákokat és egyéb lebegő szervezeteket. Különböző Daphnia, Cyclops, Bosmina és Diaptomus fajok a leggyakoribbak. Rendkívül tápláló, vitamindús, kiváló étrendi hatású eleségek. A díszhalüzletekben főleg a Daphnia (vízibolha) fajok kaphatók, ezek közül a kis vízibolha (Daphnia pulex) a jobb minőségű, míg a nagy vízibolha (Daphnia magna) kizárólag nagyobb testű halakkal etethető.
A különböző planktonféleségek begyűjtése egész éven át lehetséges. Késő ősszel, télen és kora tavasszal a Cyclops és a Diaptomus fajok a gyakoribbak, a vizek felmelegedésével azonban a Bosmina és főleg a Daphnia fajok szaporodnak el erősen, és állóvizeinkben időnként óriási mennyiségben találhatók.
Az első napokban a halivadékkal a Cyclops és Diaptomus lárvaalakjait, a 0,2-0,3 mm-es naupliust etetjük. A Diaptomus naupliusa a legkiválóbb hazai ivadékeleség. Sajnos, viszonylag ritkán, főleg januárban a jég alatt gyűjthető. Az apró planktoneleséget rendszerint magunknak kell begyűjteni, mert a szaküzletekben ritkán kaphatók.
A Cyclops és a Diaptomus nauplius a hideg évszakok természetes ivadékeleségei. A kerekesférgeket (Rotatoria) tavasztól késő őszig, a kevésbé felmelegedő, árnyékolt vizekben gyűjthetjük. Valamivel kisebb tápértékűek a Cyclops és Diaptomus naupliusoknál. A Rotatoriával nevelt kis halak növekedése lassúbb. Nyáron azonban rendszerint ez az egyetlen gyűjthető, ivadéknevelésre alkalmas élő eleség.
A planktonszervezetek gyűjtésére az ún. planktonháló szolgál. A hálókeret átmérője 20-30 cm. Kör alakúra hajlított, rozsdamentes fémből készüljön. A hálózsák mélysége 30-40 cm lehet. Ne csúcsban végződő, hanem öblösen lekerekített fenekű, anyaga lehetőleg műanyag legyen. A vizet nehezen áteresztő vagy a vízben duzzadó anyagok alkalmatlanok. A lyukbőséget a 9. táblázatban feltüntetett molnár-szitaanyagok lyukbősége alapján határozzuk meg. A háló nyelét legalább 2 m hosszúra méretezzük, és lehetőleg összerakható tagokból állítsuk össze. Megfelel bambusznád vagy fémnyél is. A háló részletes kivitelezése teljesen egyéni, nincs két akvarista, akinek teljesen azonos planktonhálója lenne. A Daphniát a széliránnyal ellentétes, a Cyclopsot és a Diaptomust a szélirány felőli parton fogjuk. A hálóval a vízben nyolcas alakú pályán lassan kell halászni, vigyázva arra is, nehogy az iszapot felkavarjuk. Ne használjunk a szükségesnél sűrűbb szövésű hálót sem, mert a víz nagy ellenállása miatt lassan húzható.
A planktoneleséget mindig vízben kell szállítanunk. Szállítás közben a víz felmelegedését a lehetőségekhez mérten meg kell akadályozni. A Daphniák és a kerekesférgek nagyon rosszul tűrik a szállítást, oxigénigényesek. A szállítás idejét a minimumra kell csökkenteni. A planktoneleség legjobban nagy vízfelületű műanyag vödörben, nejlonzsákban szállítható. Ha befejeztük a gyűjtést, a szállítóedény vizét részben vagy egészben cseréljük ki, frissítsük fel.
A plankton otthoni tárolása nagyság szerinti osztályozással kezdődjék. Erre a célra megfelelnek a különböző lyukbőségű bronzsziták, illetve nejlonszövetű hálók. Az eleséget méretük alapján mindig csak annyi osztályra válasszuk széjjel, amennyire pillanatnyilag, halállományunk kor és nagyszág szerinti összetétele igényli. Az osztályozás során ugyanis az eleségállatok egy része megsérül, és ezek rövid idő alatt elpusztulnak. Ezután a planktont a lehető leghűvösebb helyiségben, lapos edényben, friss víz hozzáadásával tároljuk. A naupliust tároló edényben hagyjuk a lelőhelyről származó legtöbb vizet, mert a víz összetételének változására ezek a legérzékenyebbek.
A fiatal halivadéknak a Cyclops naupliusból csak annyit adjunk, amennyit pár órán belül elfogyaszthatnak, mert gyorsabban nő a halivadéknál, és különösen a zöld színű Cyclops nauplius válhat veszélyessé azáltal, hogy a kis halakat megtámadja. A planktoneleségből a nagyobb halaknak is csak annyit adagoljunk, amennyi azonnal elfogy. A planktont úgy igyekezzünk beosztani, hogy a következő gyűjtésig minden napra jusson belőle halainknak. Kiváló étrendi hatását így jobban ki tudjuk használni.
Jól bevált módszer a hálón leszűrt planktoneleség mélyhűtéses tárolása. A planktont PVC-fóliából készült zacskóba helyezzük, majd a hűtőszekrény mélyhűtő részébe tesszük. Minél alacsonyabb hőfokon tároljuk, annál hosszabb ideig tárolható (pl. —15-20 °C). Adagolás előtt kisebb darabokra törve, megfagyott állapotban helyezzük az akvárium-ha. Ahogy olvad a jég, úgy olvad ki belőle a friss állapotban konzervált rákok tömege
Enchytraeus albidus. Televényféreg
Otthon tenyészthető, tápláló haleleség. A 2-3 cm hosszú, 0,5-0,75 mm átmérőjű fehér féreg szerves hulladékkal táplálkozik. Sok halfaj szívesen fogyasztja, azonban rendszeres etetése nem ajánlatos. Az egyik legerősebben hizlaló eleség. Tenyészállatoknak ikrázás után 2-3 alkalommal nagyobb adagot is adhatunk, hogy energiaveszteségüket hamarabb pótolhassák. Ha módunkban áll más élő eleséget is etetni, akkor hetenként csak egy alkalommal adjunk Enchytraeust. Természetesen, ha nincs élő eleség, akkor rákényszerülünk, hogy többször is etessünk. Ha zsilettpengével apróra vágjuk és jól kimossuk, akkor halivadékkal is etethetjük.
Az Enchytraeus tenyésztése: 30 x 30 x 10 cm vagy megközelítően hasonló méretű faládát megtöltünk nedves virágföld és tőzeg fele-fele arányú keverékével, úgy hogy a láda felső szélétől kb. 1-2 cm szabad légtér maradjon. A földréteg felszínének közepén kiképzünk egy 1-2 cm mély és 6-7 cm átmérőjű mélyedést. Ez lesz az etetőgödör. Az etetőgödröt takarjuk le egy 10 x 10 cm-es üveglappal. A telep beoltásához 1-2 dkg-nyi televényférget kell akvarista társainktól beszerezni. A férgeket az etetőgödörbe helyezzük. Etetésükre főtt zabpehely, sárgarépa és fehérrépa, borsó, hab, spenót, valamint főtt tésztafélék alkalmasak. Különböző tejtermékeket tartalmazó eleség etetését kerüljük (tejes kenyér, tejbegríz stb.),
mert a sajtmuslicák és atkák erős inváziója tönkreteheti a tenyészetet. A telepet fedjük le falappal, amelynek közepén nejlon vagy fémszövetű anyaggal zárt szellőzőnyílás legyen. A telepet a lakás hűvösebb helyiségében tartsuk. Az optimális hőmérséklet 10-18 °C. A földet enyhén, de
rendszeresen nedvesíteni kell. A férgeket 3-4 naponként kell etetni, ugyanakkor az előző ételmaradékokat él kell távolítani. Időnként a talaj felső, elsavanyodott rétegét ki kell cserélni. Ha a ládát erős izzólámpa alá tesszük, az erős felületi felmelegedés miatt az Enchytraeusok a mélyebb rétegekbe húzódnak. Így a felső föld- és tőzegréteg kicserélhető frissre, anélkül, hogy érdemleges mennyiségű televényférget kellene kidobnunk.
Paramecium caudatum. Papucsállatka
Az ázalékállatok közé tartozó papucsállatka a nagyon apró halivadék számára kitűnő eleség. Könnyen tenyészthető és nagyobb mennyiségben adagolva sem veszélyezteti a zsenge ivadékot. Tenyésztéséhez 2-3 literes befőttesüveget 2/3-áig feltöltjük vízzel, s abba száraz karalábé-vagy karórépadarabkákat szórunk. Az így előkészített vizet azután tiszta papucsállatka-kultúrával oltjuk be, melyet könnyen beszerezhetünk akvarista társainktól. A tenyészet tisztaságát rendszeresen kell ellenőrizni. Erre megfelel egy zsebmikroszkóp, esetleg egy erősebb lupe is. A már beállt tenyészet táplálható kizárólag tejjel is, arra azonban ügyelni kell, nehogy a túl sok tej miatt a tenyészet vize megsavanyodjék. Amikor a víz letisztult, újból egy kávéskanálnyi tejet adhatunk. Időnként a tenyészet vizét cserélni kell. A papucsállatokat úgy etetjük, hogy a kultúra „legsűrűbb" részéből hosszú nyakú üvegbe öntünk. Az elvékonyodott nyakrészt vattadugóval lezárjuk, és néhány köbcenti tiszta vizet öntünk föléje. A papucsállatkák átmásznak a vattán a tiszta vízbe, és ezt vízzel együtt az ivadéknevelő medence vizébe csepegtetjük.
Enchytraeus buchholzi. Grindál
A grindálféreg 0,5-1,5 cm hosszú, nagyon vékony, fehéres féreg, a televényféreg trópusi rokona. A grindált kis bádog- vagy műanyag dobozokban sokan tenyésztik. Lényeges, hogy a doboz ne engedje át a vizet. A dobozba táptalajnak tőzeget rakunk 3-5 cm rétegben, s azt mindig nedvesen kell tartani. A tőzeg fölé üveglapot kell tenni, és az egész( sűrű szövettel le kell takarni, elsötétíteni. Melegigényes féreg, amelyet 20-40 °C között lehet csak jól szaporítani. Tenyészanyag akvarista szaküzletben beszerezhető. Melegigényessége miatt az akvaristák sokszor a szekrény tetején helyezik el a grindáltenyészeteket. A férgeket ugyanazokkal az ételmaradékokkal etethetjük, mint a televényférgeket. Kiválóan szaporodnak zabpehely etetésével vagy sajton, a sajtot azonban nagyon vékony szeletekre kell vágni, és egyszerre csak keveset szabad adni belőle. Sokkal gyorsabban szaporodik, mint a televényférgek. Ivadékkal is etethető, összevágva, akár 10-14 napos ivadék is fogyaszthatja. Étrendi hatása megegyezik a televényféregével. Mikró közelében ne tartsuk, könnyen átfertőződik és tönkremegy.
Turbatrix aceti. Mikró
Kimondottan az ivadék etetésére alkalmas, 1-2 mm hosszú. Nagyon jó kisegítő eleség planktonhiányos időkben kis díszmárnák, sügérek, labirintkopoltyúsok és elevenszülők részére. A pontylazacok egyáltalán nem vagy csak keveset fogyasztanak belőle. Kizárólagosan mikrót etetve az ivadék nagyon lassan nő, ezért planktonetetéssel kombinálva adjuk. Hazánkban kis virágcserépben tenyésztik. A mikrótenyészet elkészítése: a virágcserép alsó nyílását kaviccsal el kell zárni, a cserepet a felső széltől 1 cm-ig kávézaccal föl kell tölteni, és a cserepet üveglappal teljesen le kell fedni. Ezután joghurt vagy aludttejsavóval a kávézaccot 1-2 cm mélyen átnedvesítjük, fél kávéskanálnyi joghurtot vagy aludttejet teszünk a zacc tetejére, ebbe oltjuk a minden szaküzletben beszerezhető mikrótörzskultúrát. A kávézacc felső 2-3 cm-es rétegét állandóan nedvesen kell tartani, vigyázva mindig arra, nehogy túl sok savót öntsünk a telepre, mert akkor idő előtt túlsavanyodik, ez pedig gátolja a mikró szaporodását. Naponta etessük őket fél kávéskanál joghurttal, aludttejjel. 22-26 °C-on a mikrók rendkívül gyorsan szaporodnak.
Etetéskor a cserepet fedő üveglapról az oda rátelepedő férgeket pohárba mossuk, ha leülepedtek, a szennyezett vizet a mikróról egyszer, kétszer leöntjük, és a teljesen tiszta vízzel együtt az élénken mozgó férgeket adjuk az ivadékoknak. A mikró a vízben 2 óráig élve marad. Csak annyit etessünk egy alkalommal, amennyit kis halaink 1-2 óra alatt el tudnak fogyasztani. A mikrótelepeket 2-3 hetenként teljesen fel kell újítani, rendszerint akkor, amikor a cserép alsó kis nyílásán néhány csöpp erősen savanyú szagú savó távozik.
Fontos tudnunk hogy halunk mikor,milyen táplálékot fogyaszt!Vannak olyan halak amik lámpa oltás után táplálkoznak.
Mikor hogyan etessünk?
-Naponta lehet akár 2x 3x is etetni,ijenkor kis adagokban etessünk.Én reggel jó minőségű száraz haltáppal etetek pl Sera,Tetra,Tropical.Délben fagyasztott,este pedig egy gyengébb mibőségű haltáppal pl: Pnazi (ez is jó haltáp,Magyar cég gyártja.nyilván nincs anyi táp értéke mint amit a nagy cégek gyártanak külföldön,de jó!)
-Csak anyit ettess amenyit a halaid rövid idő alatt elfogyasztanak.
|